5 wakacyjnych trendów kulinarnych

Zdjęcie przedstawia leżące na talerzu lody z kiwi i arbuza

Pogoda już zdecydowanie kieruje nasze myśli w stronę lata, dlatego też postanowiliśmy przygotować dla Was kilka pomysłów na to jak urozmaicić swoje codzienne menu, gdy temperatura powietrza przekracza 25 stopni.

Lody bazyliowe
Magazyny kulinarne już od dłuższego czasu wieściły nadejście ery lodów o nietypowych smakach, przede wszystkim warzywnych i ziołowych. Jakkolwiek lody marchewkowe, czy ogórkowe nie zyskały oszałamiającej popularności, internet zapełnił się przepisami na lody bazyliowe, a także opiniami na ich temat. Jak nietrudno się domyślić podzielonymi. Przetestujcie sami!

table-table.blogspot.com
table-table.blogspot.com

Bezglutenowe brownie z fasoli
Moda na dobre i ciekawie podane jedzenie trwa nieprzerwanie od dawna. Od kilkunastu lat trwa z kolei moda na niejedzenie. Ale nie bądźmy aż tak drastyczni. Jeśli jesteście na restrykcyjnej wakacyjnej diecie, albo lubicie nietypowe smaki, koniecznie upieczcie czekoladowe ciasto z białej fasoli, która z powodzeniem zastąpi mąkę, podobnie jak kakao kaloryczną czekoladę, a słodzik cukier. Fasolę można zastąpić również szpinakiem.

Oferta pracy w HIRO

Lubisz tematy związane z muzyką, filmem, modą i chcesz współtworzyć życie kulturalne twojego miasta? Dołącz do ekipy HIRO! Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej


codojedzenia.pl
codojedzenia.pl

Gofry na słono
Najpierw powstała Gofiarnia na Puławskiej serwująca kultowe już gofry ze smażonym boczkiem, świeżym tymiankiem i syropem klonowym, a zaraz potem Sklep z goframi na Bartoszewicza. Warszawa już pokochała gofry na słono, choć nie zdążyła się jeszcze nimi przejeść. My polecamy gofry z łososiem, twarożkiem, świeżym koperkiem i kaparami. Palce lizać!

honeyandfigskitchen.com
honeyandfigskitchen.com

Jadalne kwiaty
Nieodłącznym elementem trendów kulinarnych jest aspekt wizualny serwowanych dań. Kwiatki może i nie pasują do kożucha, pasują za to do mięs, sałat a nawet ciast (fanom serników polecam te z dodatkiem róż, bądź lawendy). Kwiaty najczęściej nie zmieniają znacząco smaku potraw, co czyni je względnie prostym składnikiem, nie trzeba wszak zastanawiać się nad kompozycją smakową, a jedynie czy fiolet bratków podkreśli kolor steku medium rare. Jeśli zaś opętała was mania jedzenia kwiatów podobnie jak jednego z bohaterów Holy Motors, surrealistycznego dramatu Leosa Caraxa, możecie w pięć minut przyrządzić smażone kwiaty cukinii faszerowane mozzarellą, tradycyjną potrawę z Lazio. (w Warszawie jadalne kwiaty nabyć można m.in. w Hali Mirowskiej)

funita.blogspot.com
funita.blogspot.com
1001pomyslow.blogspot.com
1001pomyslow.blogspot.com

Markety bez opakowań
Zdążyliśmy już przywyknąć do wszelkiej maści eko targów i bazarów, tych śniadaniowych, weekendowych, lokalnych i wegańskich. Sara Wolf i Milena Glimbovski postanowiły iść o krok dalej – już niebawem w Berlinie rusza z ich inicjatywy Original Unverpackt, pierwszy sklep, gdzie klienci muszą przynosić własne opakowania na produkty, które chcą nabyć. Udający się latem do stolicy Niemiec prócz sneakersów i przewodnika powinni zaopatrzyć się również w słoiki i papier do pakowania, aby (pozostając w metaforyce kulinarnej) upiec nie dwie, a trzy pieczenie przy jednym ogniu – zaspokoić głód, zadbać o ekologię i móc pochwalić się znajomym wizytą w Original Unverpack.

tvp.info

Tekst: Helena Łygas

Rate this post

Lubisz nas? Obserwuj HIRO na Google News