Nieudane próby wprowadzenia zdrowej diety, pomimo szczerych chęci? Zaczynając przygodę z odchudzaniem, zazwyczaj nie mamy pojęcia, co i kiedy powinniśmy jeść. Poznajcie pięć książek, które ułatwią wam wybór odpowiednich produktów spożywczych, a także być może zmienią Wasz sposób myślenia o odżywianiu.
1. Zamień chemię na jedzenie, Julita Bator
Autorka książki z powodu silnej alergii swoich dzieci była zmuszona zmienić styl odżywiania i życia całej rodziny. Przeprowadziła wnikliwą weryfikację danych od producentów żywności. Książka zawiera dwadzieścia rozdziałów, w których znajdziecie m.in porady dotyczące właściwego doboru produktów, sposobów na unikanie szkodliwej żywności, a nawet tego, jakich naczyń powinniśmy używać do posiłków.
Potrzebujesz MacBooka? Razem z ekspertami Lantre wybraliśmy maszynę dla ciebie 💻🍏👍
2. Nowoczesne zasady odżywiania, T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell
Campbell jako biochemik żywienia z 40-letnim doświadczeniem stara się przekonać swoich czytelników do tego, aby wyeliminowali ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Autor udowadnia, jak wiele wywołują one chorób, we współczesnej cywilizacji. Stara się także przeanalizować wszelkie błędy, jakie popełniamy poprzez nasze odżywianie i styl życia.
3. Eat pretty. Jedz i bądź piękna, Jolene Hart
Jolene Hart jest certyfikowanym doradcą zdrowotnym i swoją bogatą wiedzę wykorzystuje w książce „Eat pretty”. Robi to po to, aby pokazać kobietom, które chcą utrzymać zdrowy wygląd skóry, że odpowiednie odżywianie jest w stanie zastąpić kremy upiększające czy też suplementy diety. Dzięki niej dowiecie się między innymi, po co sięgnąć, kiedy zauważycie pierwsze zmarszczki czy też suche i łamliwe włosy.
4. Sugar blues. Zniewoleni przez cukier, William Dufty
Książka mówi o cukrze jako o zabójcy naszej generacji, odpowiedzialnym za współczesne choroby m.in takie jak depresja. Autor William Dufty pokazuje czytelnikom, jak zbawienna dla naszego zdrowia, może być dieta bezcukrowa. Sugar blues w sposób odważny krytykuje cały przemysł spożywczy na czele z Coca-Colą. Książka bardzo szybko stała się światowym bestsellerem.
5. Francuzki nie tyją. Sekret jedzenia dla przyjemności, Mirelle Guiliano
Na czym polega tajemnica piękna u kobiet we Francji? Jak to się dzieje, że zachowują młody wygląd i szczupłą sylwetkę? Autor Mirelle Guiliano ujawnia cenne wskazówki, które pomogą nam rozpocząć i utrzymać proces zdrowego odżywiania. Książka wywołała prawdziwą rewolucję w Ameryce, gdzie kobiety zmagają się obsesyjnie ze zbyt wysoką wagą.
Tekst: Magdalena Paszt