Życie z dala od miejskiego zgiełku? Zobacz projekt polskich architektów „Dom w Lesie”

Drewniany dom wśród drzew

Jeśli chodzi o preferencje miejsca zamieszkania, istnieje kilka typów ludzi, ale czy nawet najbardziej zagorzali zwolennicy miasta, nie mają ochoty od czasu do czasu uwolnić się od jego zgiełku?

Puławy, województwo lubelskie. Miejscowość mieszcząca się na urokliwym Płaskowyżu Nałęczowskim, będącym częścią Wyżyny Lubelskiej. Teren charakteryzuje się pofałdowanym ukształtowaniem, z dużą ilością wąwozów lessowych oraz skarp. To właśnie tam powstał — Dom w Lesie stworzony przez ekipę 081_architekci.

Widok działki z góry

Działka pod budowę domu zlokalizowana jest w mocno zadrzewionym terenie — od frontu (północy) znajduje się droga oraz staw, które odcinają bezpośredni kontakt z innymi zabudowaniami, od tyłu (południa) rośnie gęsty las, za którym znajdują się tory kolejowe.

Budynek został zlokalizowany w centralnej części działki. Elewację tworzą dwa materiały: naturalne drewno oraz surowy beton architektoniczny. Dookoła domu stworzyła się strefa buforowa z drzew zapewniających intymność i odcięcie widokowe od sąsiadów bez budowy trwałych i wysokich ogrodzeń, które w tej lokalizacji nie współgrałyby z leśnym charakterem działki.

Układ domu oparty jest na planie prostokąta, składającego się z trzech funkcjonalnych bloków, przesuniętych względem siebie. Pierwszy z nich zawiera w sobie strefę wejściową, główną sypialnię oraz łazienki. Drugi – pokój oraz sypialnię gościnną. Pomiędzy powyższymi przestrzeniami znajduje się strefa dzienna. Pozwoliło to na otwarcie jej dużymi przeszkleniami na obie strony działki. Istotnym rozwiązaniem jest cofnięcie przeszkleń w środkowym bloku — od południa chroni wnętrze przed nadmiernym przegrzewaniem się pomieszczeń, a od północy tworzy podcień z widokiem na staw.

Zdjęcia: Rafał Chojnacki

Komentarze
Życie z dala od miejskiego zgiełku? Zobacz projekt polskich architektów „Dom w Lesie”
Oceń artykuł