Przez żołądek do roślinożernego serca. 5 warszawskich wege miejscówek, biorących udział w Restaurant Week

Wiele dań ułożonych jedno obok drugiego na białych talerzach

Restaurant Week to wydarzenie, które każdego roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Nic dziwnego. Za jedyne 49 złotych możesz delektować się popisowym menu festiwalowym, na które składa się przystawka, danie główne oraz deser.

Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem Szanuj jedzenie w zgodzie z popularnym trendem zero waste. Oprócz corocznych popisowych dań, dla uczestników festiwalu przygotowywany jest festiwalowy koktajl — Martini Tonic. Restaurant Week rozpoczął się 3 kwietnia i będzie trwał do 17 kwietnia.

Oferta jest bardzo różnorodna. Pośród restauracji biorących udział w festiwalu każdy, nawet najbardziej wymagający smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Aby ułatwić Wam poszukiwania, wybraliśmy 5 wegetariańskich miejscówek, do których warto zajrzeć podczas tego wyjątkowego święta! Każda z restauracji przygotowała dwa warianty menu. Każde z nich składa się z trzech starannie przygotowanych na tę okazję dań.

Czytaj również: Rocznie każdy z nas wyrzuca 200 kg jedzenia. Jak nie marnować żywności? Rozmawiamy z Maciejem Żakowskim, współorganizatorem Restaurant Week

1. FALLA – Oboźna 9

W restauracji Falla ucztę rozpoczniemy kremem z polskich pomidorów oraz chleba razowego (polskie pomidory, chleb razowy, mus awokado, mascarpone, parmezan, oregano). Jako drugie danie przygotowany zostanie burger z kotletem z pieczonych buraków i serem pleśniowym (kotlet buraczany z pieczonych buraków i kaszy jaglanej, ser pleśniowy, sos majonez curry, gruszka, mango, marynowany zielony ogórek, czerwona cebula, bułka pszenna). Na deser szefowie kuchni podadzą smażonego banana ze słonym karmelem o smaku czekolady (smażony chrupiący banan panierowany w panko, słony karmel czekoladowy, sorbet mango, mus malinowy)

Drugi wariant menu rozpoczyna się od wegańskiego tatara sojowego z pomidorami (tatar sojowy z suszonymi i pieczonymi pomidorami, wegańskie żółtko mango musztarda, szalotka, kiszony ogórek, kapary, chili musztarda francuska, marynowane pieczarki). Następnie przechodzimy do falafela z sezonowymi, pieczonymi i świeżymi warzywami i hummusem bazyliowym (4x falafel, hummus bazyliowy, sos majo-mango, surówka z kalarepy i jabłka, pomidor, ogórek, czerwona papryka, cukinia, kalafior). Deser pozostaje bez zmian.

2. TAHINA – Wilcza 26

W Tahimie menu A nie jest w stu procentach wege — ale drugie już tak! Jeśli wybierzemy menu A, jako przystawka zaserwowany zostanie wegański bekon z ciecierzycy na sałatce z jarmużu z melasą z granatów. Drugie danie zadowoli mięsożernych gości — hummus beiruti — czyli aromatyczna wołowina z nerkowcami, żurawiną i przyprawami serwowana na kremowym hummusie serwowane z gorącym chlebkiem lavash. Na deser otrzymamy wegańską pannacottę ryżową z szafranem, z syropem z morwą, irańskimi jagodami oraz wodą z kwiatów z pomarańczy.

W przypadku drugiego wariantu jedynym elementem, który ulega zmianie jest danie główne – w tym wypadku w stu procentach wegetariańskie. Podany zostanie falafel na sezonowej sałatce z piklami (m.in. buraki marynowane z wodą różaną, rzepa w kurkumie serwowane z gorącym chlebkiem lavash).

3. Veg Deli – Radna 14

W restauracji Veg Deli nasz apetyt zaostrzy wytrawne millefeuille z bitym serem kozim i karczochami. Następnie skosztujemy raviolo nadziewanego „nie kaczką” z płynnym żółtkiem w zielonym consomme. Deser stanowi ekler nadziewany kremem pistacjowym ze szwajcarską bezą.

Opcja druga rozpoczyna się od dolmades nadziewanych ryżem, „nie mięsem” mielonym z cynamonem i pomidorami podsmażane na cytrynowej oliwie. Kolejne danie to orientalne sfiha z chlebkiem naan, okrą, pikantną kaszą bulgur, granatem i miętowym jogurtem. Deser stanowi kruche ciasto z sorbetem z mango, puddingiem ryżowym z kardamonem, płatkami róży, pistacjami i granatem.

4. VEGANDA – Plac Zbawiciela 5

W mieszczącej się przy Placu Zbawiciela Vegandzie będziemy mogli spróbować tatara z buraka (tatar z buraka z musztardą francuską, selerem naciowym, pestkami słonecznika i kremem balsamicznym malinowym, skropiony oliwą z natki pietruszki). Następnie tagliatelle z truflą (tagliatelle orkiszowe z pastą truflową, boczniakiem, zielonym groszkiem cukrowym i szpinakiem baby). Deser stanowi czekoladowe parfait (parfait czekoladowe z miso, liofilizowaną maliną, galaretką z czerwonego wina i ziemią jadalną z czekolady)

Menu numer dwa otwiera ceviche z kukurydzy (z pomidorem cherry confit, w mleku kokosowym z kolendrą i makaronem udon, z chipsem soba). Kolejnym punktem jest tofu Generała TSO (z ryżem jaśminowym, dymką, nitkami z chilli, kiełkami fasoli mung oprószone sezamem). W ramach deseru podane zostanie tiramisu matcha z zieloną herbatą i biszkoptem.

Wszystkie propozycje są bezglutenowe.

5. Żywa Kuchnia – Racławicka 99/3

Ostatnim przystankiem na naszej kulinarnej mapie jest restauracja Żywa Kuchnia. Tu będziemy mieli możliwość spróbowania tatara z awokado i kopru (z estragonem, różowymi ziarnami pieprzu, koperkiem i organicznym olejem arganowym, zieleniną sezonową, kiełkami i młodymi pędami). Następnym daniem będzie Burger Żywa Style z czarnej soczewicy z aromatycznym sosem Portobello (ze szpinakiem, papryką, kaparami i surowym ale odświeżającym sosem z pietruszki oraz sezonowymi warzywami). Na deser podane zostanie quenelle z ciemnego wegańskiego musu czekoladowego z soczystym sosem pomarańczowym, chrupiącym brownie i świeżymi jagodami.

Wariant numer dwa otwiera azjatycki jarmuż i soczysta sałatka wakame z chrupkimi prażonymi migdałami, ogórkiem, nori, marchwią, czosnkiem i sosem tahini, świeżo wyrośniętymi kiełkami, sos miso. Danie główne stanowi Żywa Classic z tęczą sezonowych warzyw i kiełkujących nasion, aromatyczną kurkumą i imbirem, sosem z czerwonego pieprzu oraz chrupiącymi orzechami. Kulinarne doznania zakończy wegański Lemon Curd z kruchą bezą i delikatnym, białym sosem kokosowym.

Tekst: Natalia Kopańska

Komentarze
Przez żołądek do roślinożernego serca. 5 warszawskich wege miejscówek, biorących udział w Restaurant Week
Oceń artykuł