Magia świąt, pierogi i nowa książka: Daria Ładocha w POLOCIE

Blondwłosa dziewczyna, a obok stół na którym lepi sie pierogi

Uroczysta premiera nowej książki Darii Ładochy „Nowoczesna kuchnia polska” odbyła się 6 grudnia 2017 w nowo otwartej restauracji Polot w kuchni polskiej w Warszawie. Wybór miejsca nie był przypadkowy – jest on odzwierciedleniem charakteru książki Darii – przebojowy, fantazyjny i kreatywny. Po prostu z Polotem!

W oczekiwaniu na Darię uczestnicy zjedli we włoskiej restauracji Fatto a Mano Ristorante & Wine Bar (która znajduje się naprzeciwko restauracji Polot i należy do tego samego kompleksu – Kulinarnej Stacji Diagnostycznej) ciasto marchewkowe z lodami pistacjowymi, a ogrzała ich wspaniała zimowa herbata.

Czytaj również: Nowy powód, by odwiedzić Żoliborz: restauracja Polot w kuchni polskiej

Po przybyciu Darii zaczęła się zabawa! Autorka opowiedziała o swojej książce, odniosła się do swoich wspomnień z dzieciństwa, a przede wszystkim do rad ukochanej babci. Następnie uczestnicy mieli okazję ulepić pierogi pod okiem Darii. Organizatorzy nie zapomnieli o mięsożercach i weganach – do wyboru były dwa farsze: z bobem i miętą, a także kaczką z kasztanami. Po ulepieniu nadszedł czas na… degustację! Dziennikarze, blogerzy, radiowcy – wszyscy przy jednym stole w magicznej atmosferze jedli wspólnie ugotowane pierogi. Polot w kuchni polskiej specjalnie dla swoich gości przygotował swoje popisowe danie – śledzia z wiejską śmietaną z orzechami i migdałami. Jak to w polskiej restauracji – nie mogło zabraknąć kiszonek. Na stole znalazły się nie tylko tradycyjne ogórki, ale także zielone pomidory czy rzodkiewka, jarmuż, po prostu z polotem!

To była krótka rozgrzewka przed świętami. Każdy ma swój sposób na lepienie pierogów – przyrządzenia ciasta (nawet z jajkiem), a nawet ich wykończenie – na gładko, z widelcem, palcami, falbanką, warkoczykiem i całe mnóstwo pozostałych! Jednak jest kilka trików, które mogą sprawić, że pierogi będą idealne.

Czy wiecie, że najlepszym sposobem na idealne pierogi jest ciepła woda? O tak! Po prostu ciepła woda z mąką pozwoli nam stworzyć idealne dzieło w postaci pysznych pierogów. To tylko jedna z rad, które udzieliła Daria Ładocha – resztę znajdziecie w jej książce – „Nowoczesna kuchnia polska”.

O książce:

Tradycyjny smak z twistem nowoczesności! Jeśli z utęsknieniem wspominasz cudowny smak dzieciństwa, ale nie chcesz jeść kalorycznych, tradycyjnych polskich dań, ta książka jest dla Ciebie! Daria Ładocha, wpadła na kompletnie szalony pomysł – „odchudziła” znane wszystkim dania, tak by powróciły na nasze stoły! W tej książce zawarła całe swoje dzieciństwo, zaklinając je w potrawy które wszyscy dobrze znamy. Ale pojawią się one w nowej, współczesnej odsłonie:
– krupnik z pęczakiem, suszonymi grzybami i rozmarynem
– bigos z grzybami Shitake
– pasta jajeczna z awokado, ogórkiem małosolnym i kolendrą
– mizeria w śmietanie z orzechów nerkowca z sezamem

„Odchudzone” potrawy sprawią, że osoby, które odżywiają się w świadomy sposób, zwracają uwagę na to, co jedzą, gdyż chcą cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem – bez wyrzutów sumienia sięgną po bogactwo nowoczesnej kuchni polskiej!

Komentarze
Magia świąt, pierogi i nowa książka: Daria Ładocha w POLOCIE
Oceń artykuł