Klimat Lynchburga na czwartej edycji Festiwalu Whisky ?

Dwa DrinkTrucki Jacka Danielsa

To już tradycja, że ostatni weekend sierpnia w Jastrzębiej Górze zapełnia się koneserami i amatorami whisky. Z edycji na edycję  wystawcy prześcigają się w pomysłach, aby zaskoczyć gości i stworzyć wyjątkową atmosferę. Pośród wystaw z irlandzką czy szkocką whisky nie mogło zabraknąć amerykańskiego reprezentanta w postaci Jack Daniel’s Tennessee Whiksey.

Czy wiecie, że Destylarnia Jack’a Daniela codziennie tworzy whiskey w hrabstwie gdzie panuje prohibicja? Wiedzieliście, że ów Destylarnia jest najstarszą zarejestrowaną amerykańską destylarnią? A to, że Jack rozlewany jest jedynie do nowych, specjalnie wytworzonych na tę okazję beczek? Wszystkie te elementy towarzyszą legendarnemu Old No. 7. i są niezmienne od 1866 roku.

 Każda legenda owiana jest niezliczonymi tajemnicami, które sprawiają, że staje się jeszcze atrakcyjniejsza. O ile o twórcy Jack Daniel’s Tennessee Whiskey krążą niesłychane, momentami wykluczające się opowieści, o tyle miejsce i sposób tworzenia Jack’a jest znany i niezmienny od 1866 roku. Nic na drodze od pierwszego destylatu do rozlania Jack’a do butelek nie jest przypadkowe, a zaczęło się jednak przez przypadek. Jack Daniel spacerując po terenie  Destylarni natrafił na jaskinię, gdzie biło źródło wody wolnej od żelaza, a bogatej w inne wartości mineralne. Połączona z najlepszą kukurydzą, żytem oraz słodem jęczmiennym stanowi zacier pod powstającą whiskey.

Czym Jack różni się od bourbonu? Charcoal mellowing to odpowiedź!

Ważnym elementem procesu tworzenia legendarnej Tennessee Whiskey  jest tzw. Charcoal mellowing czyli przepuszczanie destylatu, kropla po kropli, przez trzymetrową kolumnę węgla drzewnego. Węgiel z twardego klonu cukrowego pozyskiwany jest poprzez spalanie półtorametrowych stosów drewna tzw. Rickyard, również na terenie Destylarni – miejsca samowystarczalnego pod każdym względem. Dzięki temu unikalnemu na skalę światową procesowi Jack zyskuję swoją charakterystyczną łagodność i właśnie on odróżnia Jack’a od bourbonów.

Proces [charcoal-mellowing] stosowany był już przed Wojną Domową. Stosował go Jack Daniel, gdy jego firma zarejestrowana została w 1866 roku. Proces ten stosowali bez przerw jego spadkobiercy, aż do chwili obecnej… napisał w 1943 r siostrzeniec Jack’a, Lem Motlow.

Te same słowa mógłby wypowiedzieć również Jeff Arnett, który jako siódmy z rzędu pełni funkcję Master Distillera w Destylarni.

W firmie Jack Daniel’s nie wlewamy whiskey do beczek, my ją beczkom powierzamy.

Co jeszcze odróżnia Jack’a od pozostałych whiskey? To wyjątkowy składnik – jedyna w swoim rodzaju beczka, która tworzona jest z białych dębów, które porastają okolice Destylarni w Lynchburgu.  Twórca Old. No. 7. nie szedł na skróty- to pewne, dlatego po dziś dzień ważne jest gdzie rosną i jaką wielkość osiągają dęby, jaką mają strukturę i jak są suszone. Beczki, jako składnik Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, a nie jedynie naczynie do przechowywania, są precyzyjnie wykonywane w Lynchburgu i co ciekawe, nie używa się w nich ani grama kleju, aby nie zaburzyć aromatu „siódemki”. Dzięki beczce Jack nabiera koloru i charakteru. Jak długo to trwa? O tym decyduje wspomniany mistrz destylacji, który testuje próbki z każdej beczki przynajmniej raz i decyduje, na podstawie smaku nie wieku, o tym czy wiskey może trafić do słynnej sześciennej butelki z czarno-białą etykietą– tak samo jak robił to Jack przed laty.

degustacja Whiskey Jack Daniel’s

Czwarta edycja Festiwalu Whisky gościła wystawców prezentujących whisky z całego świata. Ideą imprezy jest propagowanie kultury picia whisky i jednoczenie wielbicieli tego wyjątkowego trunku. Na 6000m2 powstały wystawy degustacyjne, które przybliżały świat bursztynowego trunku. Festiwalowicze mogli poznać ofertę producentów i rozpoznać podstawowe różnice w dostępnych trunkach.

Strefa Jack Daniel’s Tennessee Whiskey reprezentowała jedyną amerykańską whiskey, która jest poddawana charcoal mellowing – procesowi filtracji przez wyjątkowo twardy węgiel z drzewa klonowego. Każdy zwiedzający mógł tam odwiedzić namiastkę Lynchburga, miasteczka w stanie Tennessee, w którym niezmiennie od 1866 roku tworzony jest legendarny Jack.

Specjalnie zaprojektowana przestrzeń podzielona na strefy przenosiła gości festiwalu do Destylarni, wokół której toczy się życie mieszkańców Lynchburga. W imponujących rozmiarów beczce wypełnionej aromatami jęczmienia i kukurydzy, dzięki okularom wirtualnej rzeczywistości można było odbyć spacer po Destylarni. W wykonanym z drewna, klasycznym barze serwowano whiskey z rodziny Jack Daniel’s i wtajemniczano festiwalowiczów w wyjątkowy świat Tennessee Whiskey.  Degustacja na bujanych fotelach w strefie chill-out’u miała miejsce tuż obok 3 metrowego monumentu, który obrazował wspomniany już legendarny proces charcoal mellowing.

Dla szukających odmiany od czystej whiskey, specjalny, drugi bar zaadaptowany w czarnej przyczepie Airstream, serwował Lynchburg Lemonade – letnią propozycje koktailową na bazie Tennessee Whiskey. Jack Daniel’s nie zapomniał też o odpowiedzialnym piciu, dlatego gościom strefy zapewniono butelki wody, a barmani zachęcali do degustacji whiskey z głową.

Komentarze
Klimat Lynchburga na czwartej edycji Festiwalu Whisky ?
Oceń artykuł