Dlaczego nienawidzimy glutenu?

Fotografia kolorowa. Na drewnianym stole leży kromka chleba na której widać przekreślony napis

Coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę bezglutenową. Czym jest gluten i czy naprawdę jest tak niebezpieczny dla naszego zdrowia? Czy powinniśmy z niego rezygnować, czy może jest to kolejna modna dieta?

Gluten to białko roślinne, znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu, owsie oraz życie. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu tych produktów z codziennej diety.

Produkty bezglutenowe zalewają nas z każdej strony. Musimy jednak pamiętać, że nie każdy produkt z naklejką gluten free jest zdrowy. Kto zatem powinien wykluczyć gluten z jadłospisu?

Fotografia kolorowa. Na drewnianym stole, na środku zdjęcia rozsypano trochę białej mąki i wydrążono w niej napis "gluten free". Naokoło poukładano różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, precle itp. z różnego rodzaju mąki.

Celiakia to zapalna, autoimmunologiczna choroba jelita cienkiego, spowodowana trwałą nietolerancją glutenu. Choroba ta jest chorobą z predyspozycją genetyczną, która ujawnia się już w dzieciństwie. Najczęstsze objawy tej choroby to zaburzenia emocjonalne, ubytek masy ciała, atopowe zapalenie skóry oraz wszelkiego rodzaju dolegliwości żołądkowe.

Kolejną chorobą, podczas której powinniśmy zniwelować gluten, jest hashimoto. Ta choroba jest najczęstszą przyczyną zapalenia tarczycy oraz powiększenia gruczołu tarczowego. Tak jak celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, dlaczego dieta jest kluczowa w procesie leczenia.

Ważne jest, aby osoby chorujące na którąkolwiek chorobę, skonsultowały się z dietetykiem. Nigdy nie powinniśmy sami decydować o wykluczeniu któregokolwiek produktu w codziennym żywieniu.

Fotografia kolorowa. Na dwóch jasnobrązowych kartkach, położono kolorowe miseczki, w których znajdują się różne produkty spożywcze, sypkie, takie jak np mąka.

Dieta bezglutenowa stała się modna w ostatnich czasach. Koncerny spożywcze oraz restauracje prześcigają się we wprowadzaniu nowych produktów i przepisów. Pomimo że odsetek ludzi z nietolerancją glutenu jest wyższy niż się spodziewana, wciąż spora część osób, wyklucza go ze swojej diety na wszelki wypadek.

Pamiętać też powinniśmy, że nietolerancja, a alergia na gluten to dwie odrębne sprawy. Objawy alergii, w przeciwieństwie do nietolerancji, występują natychmiastowo po spożyciu.

Zatem skąd mamy wiedzieć, czy gluten nam szkodzi, czy nie?

Bardzo powszechne stały się badania na nietolerancje pokarmowe, z krwi. Prywatne kliniki oferują kosztowne badania, jednak hematolodzy alarmują, że nie jest możliwe wykrycie nietolerancji pokarmowej, na jakikolwiek produkt, tylko i wyłącznie z pobranej od pacjenta krwi. Możemy jednak wykonać badania na którąkolwiek z wymienionych chorób.

Czy warto wykluczyć gluten na wszelki wypadek?

Organizm większości osób doskonale radzi sobie z trawieniem glutenu. Chociaż lekarze podkreślają, że nie ma potrzeby rezygnacji z glutenu tylko dlatego, że jest to modne, grono zwolenników tej diety się powiększa.

A Ty kochasz gluten, czy go nienawidzisz?

Test: Kate Bee

Komentarze
Dlaczego nienawidzimy glutenu?
Oceń artykuł