Bacardi Daiquiri

daiq

 

Składniki:

40 ml rumu BACARDI Superior

20 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki

2 łyżeczki drobno mielonego cukru

kostki lodu

pokruszony lód

Sposób przygotowania:

Umieszczamy wszystkie składniki w shakerze i wypełniamy go w połowie kostkami lodu i pokruszonym lodem. Potrząsamy nim energicznie, aż stanie się bardzo zimny. Wymieszane składniki należy przecedzić przez gęste sitko wprost do schłodzonego kieliszka koktajlowego lub kieliszka typu coupette.

Kilka słów historii:

W 1898 r. amerykański inżynier Jennings Stockton Cox przebywał w mieście Daiquiri, nadzorując poszukiwania rudy żelaza. Górnicy otrzymywali już wtedy miesięczną porcję rumu BACARDI, którą dodawali do kawy. Ta popularna mieszanka zwana „carajillo” wpływała na chłodzenie temperatury ciała i umożliwiała im przetrwanie pracy głęboko pod ziemią. Jednak Jennings po doświadczeniu upału na własnej skórze, miał ochotę na coś bardziej chłodzącego. Jako jeden z nielicznych miał wówczas dostęp do lodu, dlatego perspektywa napoju z jego dodatkiem wydawała mu się bardziej kusząca. Pewnego dnia, jedząc obiad w towarzystwie znajomego, Jennings połączył trzy lokalne składniki – sok z limonki, biały cukier oraz rum BACARDI z lodem. W ten sposób powstał lekki w smaku, orzeźwiający koktajl znany dzisiaj jako Daiquiri. Jennings był tak dumny ze swojego dzieła, że odwiedzając kolejne lokale w Santiago de Cuba uczył barmanów, jak należy go przygotowywać. W 1910 roku zaprosił także na drinka przebywającego w mieście przedstawiciela Armii Amerykańskiej – Luciusa W. Johnsona. Oczywiście poczęstował go koktajlem Daiquiri. Johnson był pod wrażeniem jego smaku, dlatego niemal zmusił Jenningsa, aby nauczył go przyrządzać tego drinka. Gdy Johnson wrócił do Stanów, wprowadził ten koktajl do Army and Navy Club w Waszyngtonie, gdzie do dzisiaj w „Daiquiri Lounge” wisi tabliczka upamiętniająca ten moment. Dzięki temu, inni żołnierze w trakcie wielu podróży rozpowszechniali tego drinka w barach na całym świecie.

 

Oceń artykuł