5 e-substancji dodawanych do żywności

#1 E621 czyli glutaminian sodu

Znany na Dalekim Wschodzie jako ‘istota smaku’, został wyizolowany w 1908 roku przez Japońskiego uczonego z listownicy – wodorostu dodawanego tradycyjnie do tamtejszych potraw. Brany za przyczynę choroby zwanej ‘syndromem chińskiej restauracji’ (szczegółowe badania nie potwierdziły istnienia takiej jednostki chorobowej) opisanej w 1968 roku przez dr Roberta Homana Kwoka, w rzeczywistości jest umiarkowanie szkodliwą substancją. Zwiększa ryzyko otyłości i zaburza przewodnictwo impulsów nerwowo-mięśniowych. Znajdziecie go m.in. w: zupkach chińskich, daniach instant, kostkach rosołowych, Vegecie, gotowych sosów i dressingów.

e-substancje 1
www.emmawpodrozy.pl

#2 E211 czyli benzoesan sodu

Działa przede wszystkim bakteriobójczo, nic więc dziwnego, że jest stosowany jako składnik przetworów warzywnych i owocowych, a także napojów gazowanych, czy konserw i margaryn. Jako, że działa podrażniająco na śluzówkę układu pokarmowego jest dodawany do tzw. energetyków, ponieważ przyspiesza wchłanianie kofeiny. W połączeniu z witaminą C może zamienić się z kolei w rakotwórczy benzen (uwaga na napoje, zawierające częstokroć obie te substancje). Benzoesan sodu to szczwana substancja, którą możemy znaleźć także w pastach do zębów, lekach wykrztuśnych, czy środkach odkażających narzędzia chirurgiczne.

e-substancje 2
glamblog.pl

#3 E951 czyli aspartam

Aspartam to sztuczny środek słodzący, a zatem, jeśli wybieracie produkty z kategorii ‘light’, najpewniej znacie go lepiej, niż myślicie. Do lat 80. XX wieku nie zdawano sobie sprawy z jego szkodliwości, tłumacząc, że podobnie jak aminokwasy zawarte w owocach rozpada się m.in. do postaci metanolu (nie wspominając jednak, że brak w nim obecnych, jak w owocach peptyn, zmieniających toksyczne działanie substancji). Stan dzisiejszej nauki pozwala stwierdzić, że aspartam jest substancją niezwykle szkodliwą. Finalnym produktem jego/mego metabolizmu jest formaldehyd – związek odkładający się w tkankach, o toksyczności 5 tysięcy razy większej niż alkohol. Początkowymi objawami przyjmowania zbyt dużych dawek E951 są wysypka, bóle głowy, czy podwójne widzenie. Aspartam wpływa też na utratę pamięci krótkotrwałej i pogorszenie słuchu i znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu, chłoniaka, czy cukrzycy. Zatem jeśli odchudzacie się przy pomocy coli light czas spasować.

e-substancje3
www.thedigitalistas.com

#4 E226 siarczyn wapnia

Spektakularnie nieszkodliwy dodatek do soków, przecierów z owoców i warzyw w puszkach, mający za zadanie zagęszczać ich konsystencję. Mimo, że raczej was nie wykończy, najpewniej utleni zawarte w owocach i warzywach witaminy do postaci niewchłanianej przez człowieka. Tak więc, jeśli chcecie zmienić swoje nawyki żywieniowe, zaczynając od spaghetti z pomidorów z puszki i deseru z konserwowych moreli, prędzej niż świetnego samopoczucia i nienagannej cery nabawicie się awitaminozy.

e-substancje4
www.interia.pl

#5 e252 czyli azotan potasu

Jak informuje wikipedia, dawka śmiertelna tego konserwantu to 4g/kg, tak więc ważący 70 kg mężczyzna pragnący śmierci musiałby jeść azotan łyżeczką. Konserwant dodawany głównie do mięs i wędlin, a także używany jako nawóz. W małych ilościach jest metabolizowany, czasami drażniąc jednocześnie oczy, skórę, czy układ pokarmowy. To m.in. z niego w przedpotopowych czasach fotografii uzyskiwano słynne saletrowe błyski.

e-substancje 5
pieniadze.gazeta.pl

Tekst | Helena Łygas

Komentarze
5 e-substancji dodawanych do żywności
Oceń artykuł